Rally

2016-rally-side-1

Vil du udfordre Mikkelsen eller Latvala i WRC?

– eller kan mindre gøre det?

Uanset dit ambitionsniveau, så har du fundet det rigtige sted at starte.

Hvordan kommer jeg i gang med rally?

Vi skal alle starte et sted, og hvis det er rallysporten, så starter det med klubrally. Når du har gennemført et klubrallykursus og mindst seks klubrallyløb, kan du indløse licens til rally, og så kan det gå stærkt.

Det begynder med klubrallykursus2016-rally-side-2

Inden du kan få lov til at køre med i rigtige rallyløb, skal du igennem et klubrallykursus, som består af instruktion og prøvekørsel under kyndig vejledning. Det foregår som regel i foråret inden turneringerne begynder. Her er der hjælp at hente fra rutinerede kørere, som gerne vil lære fra sig.

De fleste klubber der arrangerer klubrally afholder også kurser og gerne på opfordring – så hold dig ikke tilbage –

Når du har fået din klubrallylicens, så er der rig lejlighed til at køre løb overalt i landet.

Kontakt en af DASU’s klubber for at komme videre.

Du kan se mere på dasu.dk

Kursusmateriale

Der er udgivet en folder, som fortæller lidt om, hvad det går ud på. Den kan du hente til selvstudie på dasu.dk/rally

Scorekort

Klubben, der afholder klubrallykursus, udsteder et scorekort til hver deltager.

Scorekortet er personligt, og det er indehaverens bevis på, at instruktion og prøvekørsel er gennemført.

Når instruktion og prøvekørsel er gennemført og attesteret, giver scorekortet dig ret til at indløse en grundlicens i din klub. Grundlicensen giver dig ret til at køre klubrally og klubrally light. Scorekort sammen med en-dags licens giver samme rettigheder som en grundlicens.

Er det ikke dyrt og kræves der særligt sikkerhedsudstyr?

Man kan deltage i en hvilken som helst almindelig bil. Det viser sig dog ofte, at deltagerne har trang til at lave forbedringer. De “frivillige” omkostninger overstiger langt, hvad det krævede udstyr koster.

Hvor dyrt det skal være afhænger helt af dine egne ambitioner. Du kan deltage i en klasse for standardbiler på klassede dæk – dvs. at alle kører på samme dækmærke – så har du godt styr på omkostningerne.

Der stilles kun krav om at deltagerne skal anvende en godkendt styrthjelm. Bilen skal desuden som minimum udrustes med en førstehjælpskasse, en 2 kg ildslukker samt almindelige sikkerhedsseler og en advarselstrekant.  

Der stilles ikke krav om sikkerhedsbur eller styrtbøjle.

Hvad er så klubrally?2016-rally-side-3

Klubrally køres typisk på mindre industriarealer, hvor kegler sættes op som forhindringer. Et klubrallyløb går ud på at gennemkøre et antal hastighedsprøver på kortest mulig tid og består typisk af 8-12 prøver. Klubrally køres med to personer i bilen, og hastighedsprøven er tilrettelagt således, at der er et rimeligt samspil mellem førerens kørefærdigheder og anden kørerens evne til at dirigere holdet den rigtige vej rundt – men tag ikke fejl – det går forrygende stærkt.

Klubrally

Klubrally er begynderdisciplinen indenfor rallysporten og køres typisk på industriarealer og parkeringspladser med kegler som forhindringer. Kravene til udstyr er meget begrænsede. Fortsættelsen er Minirally køres hurtigere hastighedsprøver, men stadig på industriarealer, parkeringspladser og enkelte veje, dog uden ret mange kegler.

Minirally, Rally og Rally DM2016-rally-side-4

Næste trin på rallystigen hedder minirally og derefter rally. Løbene køres hovedsageligt på afspærrede offentlige veje og lignende.

 

 

 

2016-rally-side-5Minirally køres i løbet af én dag hvor deltagerne møder om morgenen til kontrol og notekørsel, derefter start af selve løbet omkring middagstid. Løbet kan bestå af 3-4 prøver som køres af to gange. Gennemgående hastighedsprøver må dog høst være 8 km lang og rundbaner højst 10 km. ny vej. Løbets samlede længde må max være

60 km. kravene til deltagernes licens og bilernes sikkerhedsudstyr er meget forskellige fra kravene i klubrally, idet der er en højre gennemsnits hastighed skal sikkerhedskravene være i orden, ifl. Gældende regler. Se mere på minirallysyd.dk

2016-rally-side-6Rally er inddelt i to discipliner: Rally og Danmarksmesterskabs-rally (DM). Der er ikke den store forskel fra minirally dog andre gældende regler. Typisk køres et DM løb over to dage, løbet består oftest af 7-8 prøver der køres af 2 gange, med bl.a. prøvelængder op til 25km og dermed bliver løbets samlede længde også stører.

Se bestemmelser for rallysportens discipliner på dette link. https://app.box.com/s/sw0htxgm2mfp6ll9fuhulbbotbzrew45

Rallysprint

2016-rally-side-7Der arrangeres også show lignende rally, der afvikles som rundbaner, kaldet rallysprint. Det forgår på lukkede områder så som afspærret industriområder. Bl.a. i samarbejde med Yokohama motorsport, er der en tunerring i rally sprint kaldt Yokohama mesterskabet, som bliver kørt i 2×4 afdelinger hhv. i øst (Sjælland) og i vest (Jylland) og til sidst afsluttes turneringen med en finale. For at deltage i finalen skal man i samme kalender år være startet i mindst tre af de otte afdelinger, uanset landsdel. Finalen bliver afholdt omkring den første weekend i november.

Se mere på http://yokohamamesterskabet.dk

2016-rally-side-8Derud over køres der en del rallysprint fordelt over hele landet. heriblandt køres det nok mest kendte og traditionsvis rallysprint først på sæsonen i

Munck Asfalts store grusgrav ved Kongensbro mellem Viborg og Århus. Her får deltager og teams fra hele landet chancen for at teste rallybilen og samtidige konkurrere mod nogen af landets bedste rallykøre.

 

toplogo

Kilde:

www.dasu.dk

www.google.com

Foto: Allan Post