Fra min lænestol i Mørke – september 2013

Hvordan skal man egentlig begynde det, som formentlig bliver den sidste ”Fra min lænestol i Mørke”? Jeg har egentlig valgt ikke at skrive noget om fremskridt og papirets død – det er der så mange andre, der kan skrive noget om. Jeg vil derimod gerne skrive lidt om det, som er sket i sommerferien, som jeg på mange måder synes har været en spændende tid rent motorsportsmæssigt, og så i øvrigt lade fremtiden afgøre, om mine små skriblerier skal opstå på hjemmesiden til glæde for mange og raseri for andre?

Først synes jeg, at jeg vil skrive lidt om de to baneløb, jeg har været til her på det seneste. Ring Djursland og Jyllandsringen, hvor der ved det sidste blev kørt Grand Prix Danmark og med rigtig mange deltagere – som altid et rigtigt flot løb.

Det samme kan man ikke sige om Ring Djursland, hvor der til en hel weekend kun var 48 tilmeldte, hvoraf de 15 var hold i DEC. Hvordan kan det gå så galt? Er det en tendens, der spreder sig, eller er det et særligt problem for Ring Djursland?

Jeg ved, at der venter Ring Djursland er underskud på ca. 100.000 på det løb – og det er der ingen, der har fortjent.

Dette underskud har også det videre perspektiv, at vi automatisk kommer til at gøre op med, at asfaltbanesporten i mane år har været den malkeko, der blev tappet for at betale for de andre sportsgrene. Vi i klubberne mener det er forkert – nu er vi nået til, at antallet af deltagere er så lavt, at procentsatsen alene af den grund må gå ned. Men bliver der så nok til husholdningen DASU, uden at de indtægter må fordeles på de andre sportsgrene, der i årevis har lukreret på os?

Når så skyld i øvrigt skal fordeles, må man huske på, at hver gang man peger på noget med en finger, er der tre, der peger på en selv. Ring Djursland har været ualmindelig konservativ med at finde nye klasser – det besvær har de overladt til os andre. Men de har også haft en løbsleder, der rent ud sagt, ikke har haft som sin hensigt, at give kørerne en oplevelse af de mere positive, når der blev kørt løb. Det er Ring Djursland selv blevet klar over, men vi andre skal lige huske på, at vi hele tiden skal have en balance mellem det at være strikse med reglementet, og være positive over for de, der trods alt betaler gildet – nemlig kørerne. De skal komme fra hvert enkelt løb med en følelse af, at de har været rigtigt hjerteligt velkomne. Også de gange de kolliderer med reglerne.

Jeg er selv noget at en nørd med reglementet, men finder selv, at jeg kan finde en balance mellem det at være striks, og det at vi skal have kørerne til at synes det er sjovt.

En af de, der er mere en striks på reglementet, er Legend-klassen tekniske kontrollant, Mogens Thomsen. Ham er der blevet bandet meget over i tidens løb, men jeg må medgive, at Mogens har været i stand til at få styr på den klasse. Fra at være noget af en Wild West for 1½ år siden, kører alle nu med biler, der holder sig ingen for reglementet, og omkring forståelse for reglementet er der en rigtig god tone i klassen nu. Der gør også, at Mogens Thomsen har overskud til at finde ud af, hvor der er nogle huller, der måske skal stoppes – og for de, der tror de kan snyde ham, kan jeg kun sige, at jeg ved, de tager fejl.

OK Legend Cup fra Jyllandsringen var noget af det mest positive, jeg tog med fra GP Danmark – sammen med Speciel Saloon Car, der også ved vores løb lige før sommerferie gjorde det rigtigt godt nede på vores bane. Hvordan med DTC? Det var et dansk-norsk felt, der var på banen, men det er lige som om jeg hele tiden kun ser den klasse som nogle forvoksede Legend. Men jeg tager måske fejl?

Forud for løbet på Jyllandsringen var jeg i øvrigt med i en lille debat omkring ansvarsfordelingen mellem vores og Drifteres ledelse og løbets løbsleder. Hvor der i min optik ikke er noget som helst tvivl om, at der kun er en løbsleder, der er ansvarlig for løbet, så er der særlige aftaler om afviklingen med Preben Jensen, der stadig slider hårdt med at få den serie til at blive en god ramme for DM i Driftig i 2013. Preben er heldigvis så fornuftig, at han godt kan se, der over for politiet og DASU er der ingen tvivl om, at der kun er en løbsleder for det hele, men mon vedkommende – ud over at få den stjerne fra mig – også helt gjorde sig klart, at ansvaret også omfattes af at sådanne vigtige ting, som en ildslukker stadig skal være på plads i svingene, når der køres Drifting? Det er helt bestemt et løbsleders ansvar – men det er der nok heller ikke den store tvivl om, når vi nu lige får tænkt os om, og bølgerne lige får lagt sig igen.

Hvis det er rigtigt, at den førende i klassen måtte køre rundt på banen for at finde en ildslukker til at slukke ilden i sin bil, er der sket et kiks af de helt store. Men han tog måske fejl?

Jeg har gennem det samarbejde, der er mellem de asfaltbanedrivende klubber, været blandet lidt ind i forsikring for aktiviteter under DASU.

Helt banalt var der to forsikringsforhold, som forsikringsselskabet ikke lige kunne se hørte ind under deres ansvar. Med en selv overfladisk viden om forsikringsret, og evnen til at læse dansk, kunne jeg med det samme se, at den ene sag (fra Ring Djursland i øvrigt) klart var inden for dækningen. Jeg kunne konstatere, at sagen var klaret ved fremsendelse af mail til og fra en forsikringsmægler, der naturligvis ikke var interesseret, i at han forhold blev ”belastet” mere end højst nødvendigt med en sådan sag, som godt var lille bitte for et forsikringsselskab.

Kort historie: Med fuldmagt fra DMKA gik jeg ind i sagen, og med en enkelt mail og henvisning til den rigtige police, fik klubben betalt for skaden.

DASU er os alle sammen, og derfor må jeg også sige, at vi alle sammen helt undervurderer det med forsikringer. Det er egentlig den eneste rigtige berettigelse, vi har som Union, og det som er meget vanskeligt at erstatte af andre ordninger.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at vi på et tidspunkt vil være nødt til at gå i flæsket på det større og større marked, der er for den såkaldte uorganiserede motorsport, der kan være alt fra sorte løb, over Danmarks Hurtigste bil til event kørt af f.eks. FDM.

Når vi vil have det marked ind under DASU kan vi stille lige så meget op med elitepolitik, reglementer og medlemsblad, som vi ellers vil. Det der tæller er, at vi kan tilbyde en forsikring, der er mere attraktivt end de selv kan tegne, og som p.t. er ikke eksisterende disse aktiviteter.

MSS har gjort det på Driftområdet og med stor succes. Jeg vil næsten garantere, at vi i DASU kommer til at gøre det på andre områder. Og så hjælper det ikke med at betjene et så vigtigt område alene på forsikringsselskaberne præmisser.

Holger Møller-Nielsen